Matfag > Plussprodukter
230 visninger
Serie: Matfag
Renhold, hygiene og kvalitetskontroll
05:40
Denne filmen viser hva som er viktig for å produsere trygg mat med fokus på personlig hygiene, renhold, internkontroll og risikovurdering med såkalt HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point). Den kommer også inn på hvordan vi kan kontrollere at kvaliteten på produktet er riktig.
Maskiner og utstyr
03:33
I denne filmen får vi se eksempler på hvordan maskiner og utstyr i mange sammenhenger tar over oppgaver som tidligere ble gjort manuelt. På denne måten kan produktiviteten økes samtidig som tungt og belastende manuelt arbeid fjernes. Videre viser filmen hvor viktig det er at utstyret fungerer riktig.
Sporing og merking
05:17
Sporing kan brukes til å følge et produkt fra råvare til forbruker og fra forbruker og tilbake til råvareopprinnelsen. Videre er informasjonen og utseende på en pakning med på å påvirke forbrukeren sitt valg i en kjøpssituasjon, og det er viktig at forbrukere finner informasjon gjennom merkingen på ferdig emballerte varer.
Holdbarhet
06:53
Denne filmen viser ulike måter å konservere matvarer på, det vil si hvordan man kan øke holdbarheten på matvarer. For å velge den beste konserveringsmetoden må en matprodusent ha kunnskap om egenskapene ved produktene sine og hva som begrenser holdbarheten, kjenne teknologi og muligheter i produksjonen og vite hvordan produktene best kan emballeres og omsettes.
Marked og salg
05:30
Varmholdig mat: Mat som bys fram fra varmdisk skal ha en tilstrekkelig varmebehandling og holdes kontinuerlig varmt ved minimum 60 oC.
Plussprodukter
03:25
Denne filmen viser hvordan mest mulig av ulike råvarer kan utnyttes til ulike produkter. Det noen vil betrakte som et avfallsprodukt, kan for andre være en verdifull råvare. Sentrale begreper i filmen er bærekraftig utvikling, råvareutnyttelse, biprodukter, plussprodukter og avfallshåndtering.
Melk – Fra råvare til produkt
05:03
I denne filmen ser vi noen av veiene melka kan ta fra den forlater kua og fram til vi finner ferdige meieriprodukter i butikken. Filmen forklarer grunnleggende melkebehandling som separering, pasteurisering, homogenisering og standardisering. Melkeprodukter som smaksatt melk og tørrmelk blir også omtalt. I dag er det meste av meieriproduksjonen automatisert, og dette gjør at fagarbeideren nå har andre oppgaver enn tidligere.
Mel – Fra råvare til produkt
05:10
Denne filmen viser hvordan mel produseres på en mølle. Deretter får vi se eksempler på håndverks- og industribaking, hva konditoren gjør i et håndverkskonditori og hva som gjøres i et stort konditori.
Fisk – Fra råvare til produkt
04:51
Denne filmen tar for seg veksten og utviklingen innen sjømatbransjen, med blant annet stor framvekst av oppdrettsanlegg og økning i fiskeeksporten. Andre tema er trender i sjømatbransjen, som for eksempel sushi, videreforedling og omsetning av fisk og fiskeprodukter.
Kjøtt – Fra råvare til produkt
04:30
Denne filmen viser eksempel på hvordan kjøtt produseres industrielt i dag. Ved å følge prosessen fra kua på enga til kjøttet blir lagt i butikkhylla, blir mange av arbeidsoppgavene i kjøttfaga beskrevet. Innen restaurant- og matfag kan man ta følgende fagutdanninger knyttet til kjøtt: industriell matproduksjon, kjøttskjærerfaget, butikkslakter, slakterfaget og pølsemaker.
Beskrivelse
Denne filmen viser hvordan mest mulig av ulike råvarer kan utnyttes til ulike produkter. Det noen vil betrakte som et avfallsprodukt, kan for andre være en verdifull råvare. Sentrale begreper i filmen er bærekraftig utvikling, råvareutnyttelse, biprodukter, plussprodukter og avfallshåndtering.
Begreper
Spesifisert risikofylt materiale (SRM): Dette er et begrep som kom inn etter hendelsene med kugalskap på 1990-tallet. Det som regnes som SRM-avfallet er de deler av slaktet som vurderes som en mulig smittekilde for kugalskap (storfe) eller skrapesjuke (sau), for eksempel kraniet, ryggrad, mandlene og deler av tarmene.
Destruerer eller destruksjon: Å bryte ned, ødelegge eller tilintetgjøre materiale.
Oppgaver
Spørsmål
- Hva menes med begrepet bærekraftig utvikling? Gi eksempler på hva bærekraftig utvikling kan innebære innen matbransjen.
- Hva tror du er bakgrunnen for at noen bedrifter velger å bruke begrepet plussprodukter i stedet for begrepet biprodukter?
- Gi andre eksempler på biprodukter enn de som nevnes i filmen.
Fordypningsoppgaver
- Besøk en matprodusent i ditt nærområde og finn ut hva de gjør med det som blir til overs i ulike trinn i produksjonsprosessen. Spør om det er noe av det som blir svinn i denne produksjonslinja kan utnyttes i andre produksjoner. Prøv også å finne ut litt om hvorfor det er så viktig å ha minst mulig svinn i produksjonen.
- Lag et skjema for å registrere svinn før neste praktiske produksjon. I dette skjemaet skal du ha plass til å registrere svinn på ulike trinn i prosessen, som for eksempel renskjæring, skrelling, koke- og stekesvinn, rester i utstyr, smaksprøver, produkt mistet på gulv osv.Lag en kolonne i skjemaet ditt der du kan komme med forslag til hvordan svinnet kan reduseres eller utnyttes i andre produkter.Hva er viktig hvis «svinnet» skal brukes som råvare i en annen produksjon?
Ressurser
Norsk Protein AS – en bedrift som tar imot biprodukter fra slakterier og skjærebedrifter
Læreplan
Matfag Vg2
Råvarer, produksjon og kvalitet
- vurdere produksjonsmetodar og produkt mot etiske prinsipp og samfunnsmessige utfordringar, krav og rammevilkår
Bransje, fag og miljø
- gjere greie for rammevilkåra til dei ulike bransjane
- bruke relevante faguttrykk
- drøfte bransjane sin påverknad på det ytre miljøet og gjere miljøbevisste val ved produksjon og avfallshandtering
- drøfte etiske problemstillingar knytte til produksjon og sal av mat og drikke