Kunnskapsfilm

Matfag > Maskiner og utstyr

  • Trinn:
  • Produksjonsår: 2014

310 visninger

Serie: Matfag

  1. Melk – Fra råvare til produkt

    05:03

    I denne filmen ser vi noen av veiene melka kan ta fra den forlater kua og fram til vi finner ferdige meieriprodukter i butikken. Filmen forklarer grunnleggende melkebehandling som separering, pasteurisering, homogenisering og standardisering. Melkeprodukter som smaksatt melk og tørrmelk blir også omtalt. I dag er det meste av meieriproduksjonen automatisert, og dette gjør at fagarbeideren nå har andre oppgaver enn tidligere.

Beskrivelse

I denne filmen får vi se eksempler på hvordan maskiner og utstyr i mange sammenhenger tar over oppgaver som tidligere ble gjort manuelt. På denne måten kan produktiviteten økes samtidig som tungt og belastende manuelt arbeid fjernes. Det høye lønnsnivået vi har i Norge er også med på øke graden av automatisering, det kan være lønnsomt å erstatte manuelt arbeid med maskiner.
Videre viser filmen hvor viktig det er at utstyret fungerer riktig, uansett om det er håndverktøy eller maskiner det er snakk om. I noen av matfagene er det mye bruk av håndverktøy, i andre yrker er det sentralt å betjene maskiner. Uansett vil det være behov for kunnskaper om utstyret, om bruk og om vedlikehold.