Mel – Frå råvare til produkt
Denne filmen viser korleis mjøl blir produsert på ei mølle. Deretter får vi sjå eksempel på handverks- og industribaking, kva konditoren gjer i eit handverkskonditori, og kva som blir gjort i eit stort konditori.
Denne filmen viser korleis mjøl blir produsert på ei mølle. Deretter får vi sjå eksempel på handverks- og industribaking, kva konditoren gjer i eit handverkskonditori, og kva som blir gjort i eit stort konditori.
Rasking: Dette er hevingsprosessen som skjer etter at bakverket er forma og før det skal steikjast. Dette skjer i raskeskap med styrt temperatur og fuktigheit.
Modifisert atmosfærepakking (MAP): Dette er ein pakkemetode der naturleg luft blir erstatta med ei ønskt gassblanding. Metoden blir brukt for å auke haldbarheita på produkta. Dette skjer gjennom å fjerne oksygen, som er ein av vekstvilkåra for mugg. For mange produkt kan tilsetjing av CO2 hemme andre næringsmiddel-øydeleggande mikroorganismar. Metoden blir brukt berre for langtidsholdbare produkt.
Farinogram: Resultatet av ei måling av mjølets proteininnhald.
Oppslag: Bearbeiding og forming av deigemna til produkt.
Brød & korn – Opplysningskontoret for brød og korn
Matportalen.no – Informasjon om mat og helse fra offentlige myndigheter
Norsk cøliakiforening
Råvarer, produksjon og kvalitet