Mål og vekt

Filmen handlar om sentrale måleenheter som liter, kilogram og kvart. Dette er måleenheter som blir brukt mykje i arbeidet med mat og som er viktige for å få til eit godt og riktig resultat. Måleenhetene blir forklart og visualisert på ein tydeleg måte, og vi får høyre om forskjellen på oppskrift og resept.

Oppgåver

  • 1.

    Kvifor er det viktig å vere nøyaktig med mål og vekt når du arbeider med mat?

  • 2.

    Forklar kva som meiner ein med ingrediens.

  • 3.

    Kor mange dl er det i ein liter?

  • 4.

    Kor mange desiliter får du når du deler ein liter på fire?

  • 5.

    Kor mange ml er 6 dl?

  • 6.

    Kor mange gram er det i ein kilo?

  • 7.

    Kor mange cl er det i ein liter?

  • 8.

    Rekn om denne oppskrifta til liter og gram:

    SØT GJÆRDEIG:
    0,5 kg hvetemel
    0,120 kg sukker
    6 dl melk
    0,140 kg margarin
    0,050 kg gjær
    (2 ts kardemomme)

    1. I eit kjøttmåltid reknar vi 180 gram rått kjøtt per person. Du har ein stek på 3,5 kilo. Kor mange personar er den til?
    2. Når du veg, må du ta bort tara, kva er det? Bruk læreboka eller søk på internett for å finne svaret.
    3. Kva er forskjellen på ein oppskrift og ein resept?

Praktisk oppgåve

  • 1.

    Bruk læreboka og finn framgangsmåten for elting av gjærdeig. Bruk oppskrifta på søt gjærdeig (som står over). Elt deigen i tre minutt og beskriv konsistensen. Tilset 500 gram hvetemel og elt 5 minutt til, beskriv konsistensen. Kva har skjedd?

Læreplan

Vg1 Restaurant- og matfag

Råstoff og produksjon

  • følgje og justere reseptar og rekne ut mengder og kostnader

Bransje, fag og miljø

  • forstå og bruke relevante faguttrykk som blir nytta i restaurant- og matbransjane