Sushi på norsk
Denne filmen tar for seg følgjande punkt:
- sushi som mattrend
- sushiens opphav
- framveksten av sushimarknaden i Noreg
- rå fisk og matsikkerheit
- kva råvarer som eignar seg til sushi
Denne filmen tar for seg følgjande punkt:
Futomaki: Ein stor makirull, gjerne med mange ingredienser i fyllet.
Gari: Syltet ingefær. Brukast som ein frisk munnrenser mellom sushibitene.
Gunkan: Ein liten nigiri med nori rundt, ofte fylt opp med rogn av laks eller kråkebolle.
Hosomaki: Ein tynn makirull med kun éin ingrediens som fyll i risen.
Kazari: Makirull der risen og fyllet er kreativt utforma som små kunstverk, gjerne i fleire lag.
Maki: Rull av nori, fylt med ris og sjømat eller anna fyll i midten. Finnes i fleire variantar.
Naruto: Ein rull av særdeles tynt skoren agurk, fylt med sjømat og avokado. Uten ris og nori.
Nigiri: Ein liten, avlang, risball med ein skive fisk, eller annan topping plassert oppå.
Nori: Tørka ark av tang. Brukast hovudsakleg til dei ulike rullene, og kan også brukast som garnityr.
Sashimi: Skiver av fisk, servert anten åleine, eller med ris, salat eller anna grønt ved sidan av.
Sushi: Eit samlebegrep som omfattar alle variantane, men ordet kjem frå den eddikmarinerte risen.
Temaki: Eit lite kremmerhus av nori, fylt med ris og sjømat, også kalla handroll.
Temari: Nigiri forma som ei kule.
Uramaki: Ein makirull der risen ligg ytterst, og noriarket ligg gjemt inn mot fyllet.
Wasabi: Ein sterk krydderpasta. Opphavleg frå den japanske wasabi-planten, men vert i dag som oftast laga av pepperrot, sennep og fargetilsetning.