Sushi på norsk
Denne filmen tar for seg følgende punkter:
- sushi som mattrend
- sushiens opprinnelse
- framveksten av sushimarkedet i Norge
- rå fisk og matsikkerhet
- hvilke råvarer som egner seg til sushi
Denne filmen tar for seg følgende punkter:
Futomaki: En stor makirull, gjerne med mange ingredienser i fyllet.
Gari: Syltet ingefær. Brukes som en frisk munnrenser mellom sushibitene.
Gunkan: En liten nigiri med nori rundt, ofte fylt opp med rogn av laks eller kråkebolle.
Hosomaki: En tynn makirull med kun én ingrediens som fyll i risen.
Kazari: Makirull hvor risen og fyllet er kreativt utformet som små kunstverk, gjerne i flere lag.
Maki: Rull av nori, fylt med ris og sjømat eller annet fyll i midten. Finnes i flere varianter.
Naruto: En rull av særdeles tynt skåret agurk, fylt med sjømat og avokado. Uten ris og nori.
Nigiri: En liten, avlang, risball med en skive fisk, eller annen topping plassert oppå.
Nori: Tørket ark av tang. Brukes i hovedsak til de ulike rullene, brukes også som garnityr.
Sashimi: Skiver av fisk, servert enten alene, eller med ris, salat eller annet grønt ved siden av.
Sushi: Et samlebegrep som omfatter alle variantene, men ordet kommer av den eddikmarinerte risen.
Temaki: Et lite kremmerhus av Nori, fylt med ris og sjømat, også kalt handroll.
Temari: Nigiri formet som en kule.
Uramaki: En makirull hvor risen ligger ytterst, og noriarket ligger gjemt inn mot fyllet.
Wasabi: En sterk krydderpasta. Opprinnelig fra den japanske wasabi-planten, men lages i dag som oftest av pepperrot, sennep og fargetilsetning.