Verdien av fisk
Denne filmen tek for seg følgjande:
- Verdikjeder.
- Reduksjon av svinn.
- Bruk av bifangsten.
- Ressursutnytting og produktutvikling.
- Marin ingrediensindustri og verdiskaping.
- Den kunnskapsbaserte framtida.
Denne filmen tek for seg følgjande:
Plussprodukt / Biprodukt: Nok som i utgangspunktet er avfallsstoff frå produksjonen av hovudproduktet, får ein verdi i ubehandla eller behandla form – for eksempel fiskeavfall blir til fiskeolje.
Restråstoff: Det som blir att etter at fisken er sløyd og eventuelt filetert: hovud, mage, tarm, blod, melke/rogn, ryggbein, spore med meir.
Marin ingrediensindustri: Industri som tek vare på og fordeler marint restråstoff som normalt ikkje går til konsumprodukt.
Bioprospektering: Bioprospektering er å utnytte gener og biokjemikalier frå naturen til beste for menneske. Desse kartleggast for å finne ut om dei har effektar som til dømes kan utnyttast i nye medisinar eller til å betre produkt eller prosessar i næringsmiddelindustrien, farmasøytisk eller kjemisk industri.