Kunnskapsfilm

Lavutslippsamfunnet 2050 > Lavutslippsamfunnet 2050

3,335 visninger

Beskrivelse

I lavutslippssamfunnet er klimasporene som hver nordmann etterlater seg helt nede i halvannen tonn CO2 per år. Er det mulig?
Denne futuristiske filmen beskriver hvordan samfunnet vårt kan se ut i 2050. Selvkjørende biler som lades opp på veien og en transportsektor som er helt utslippsfri. De fleste byggninger vil kunne produsere mer energi enn de forbruker, slik at de leverer strøm tilbake til strømnettet. Det kan bli hverdagen til Norges befolkning innen 2050.
Dette kan lavutslippssamfunnet bety for deg og meg
På spørsmål om hva lavutslippssamfunnet kan innebære for folk flest, svarer fagdirektør Are Lindegaard hos Klimaavdelingen hos Miljødirektoratet:
I et lavutslippssamfunn bor vi i sykkel- og gåavstand til mye mer av det vi trenger i det daglige – skoler, barnehager, butikker, grøntområder og parker. Og ikke minst har vi kort avstand til et godt kollektivtilbud.
På middagsbordet er en del av ukas kjøttmåltider erstattet med fisk og mye grønt. Når vi bruker bil er den utslippsfri, og vi deler den med flere.
Vi bruker mye mindre energi til oppvarming og elektrisitet i boligen vår, og energien vi bruker er fornybar. Varene vi kjøper; sykler, vaskemaskiner, møbler, byggematerialer, sko, klær, og deler til diverse produkter er produsert med langt mindre energi, og den er fornybar.
Prosessene for produksjon av varene bruker teknologi som har minimale eller ingen klimagassutslipp. Og vi resirkulerer og gjenbruker hver minste ting, som lar seg bruke på nytt.
Det krever en stor omstilling for å komme til lavutslippssamfunnet, men når vi først er det vil vi neppe ønske oss tilbake til fortiden anno 2015.
Kilde: Miljødirektoratet/NRK