Tradisjonsmat

Tradisjonsmat er grunnlaget for vår kultur og mattradisjon. Mattradisjonar er i endring, men dei har oppstått ved bruk av tidlegare konserveringsmetodar. Mattradisjonane er forskjellige i dei ulike landsdelane og kan hentast fram og brukast på mange måtar inn i det moderne kjøkenet; det er berre fantasien som set grenser.

Oppgåver

  • 1.

    Kva mattradisjonar finst det i det fylket eller landsdelen du kjem frå?

  • 2.

    Korleis kan du bruke desse metodane og rettane i di verksemd?

  • 3.

    Lag ein meny med utgangspunkt i lokal tradisjonsmat. Tenk over korleis du vil presentere tradisjonsmaten i menyen (bilete, historie, framstilling osv.) for å vekke interesse hjå gjestene.

Omgrep

Konservering“ta vare på”, er utgangspunktet for tradisjonsmat.

Konserveringsmetoderlakesalting, tørrsalting, sylting, graving, røyking, speking osv.

Farseein emulsjon av kjøtt og væske, med binding ved bruk av salt og potetmel.

Læreplan

Lage retter med utgangspunkt i lokal, nasjonal og internasjonal tradisjon og kultur.