Øl

I denne filmen får du sjå korleis øl blir brygga på eit lite bryggeri i Oslo. Øl har ei lang historie og har eit stort spenn i både farge, fylde og smak. Øl kan serverast til mange forskjellige matrettar, men utgangspunktet for alt øl er det same: vatn, malt, humle og gjær. Gjennom å sjå denne filmen og jobbe med oppgåvene kan du bli betre kjend med produksjonen og kva som skil dei ulike øltypane.

Oppgåver

  • 1.

    Forklar prosessen med brygging av øl, og finn ut korleis dei ulike ingrediensane og metodane påverkar sluttresultatet?

  • 2.

    Det er to hovudtypar øl, undergjæra og overgjæra. Kva er hovudforskjellen på desse metodane og kva øltyper kjenner du til som høyrer til dei to kategoriane?

  • 3.

    Når vi skal servere øl er det viktig å ha riktige og reine glas. Korleis ivaretar du dette på arbeidsplassen din?

  • 4.

    I bedrifta du arbeider har de ulike ølsortar. Set opp ei oversikt over gjæringsmetode, karakteristikk av ølet, kva slags rettar som passar til øltypen og i kva type glas det bør serverast.

Omgrep

Malt – korn, hovudsakleg bygg, som blir spira, tørka og eventuelt røykt. Under spiringa vert stivelsen omdanna til sukker.

Humle – blomar frå ein slyngplante, gir aroma, bitterheit og krydder til ølet.

Mesking – vatn og malt vert varma opp og meir av stivelsen vert omdanna til sukker.

Vørter – maltet er fjerna frå, og her avgjer ein sukkerkonsentrasjonen og den vidare alkoholstyrken før humle blir tilsett og vørteren kokast vidare.

Undergjæring – ølet gjærer sakte på låg temperatur, ca. 10-13°C.

Overgjæring – ølet gjærer raskt på høgare temperatur, romtemperatur.

Læreplan

Servitørfaget Vg3/opplæring i bedrift

Drikke, mat og servering

  • Gjøre rede for kvalitet og bruksområder for øl, vin og brennevin og de alkoholfrie alternativene, inkludert kaffe og te.
  • Skjenke drikkevarer og utøve ansvarlig skjenking i henhold til alkoholloven.
  • Presentere og forklare menyer og drikkevarekart.
  • Anbefale drikke og mat i kombinasjon.