Øl

I denne filmen får du se hvordan øl blir brygget på ett lite bryggeri i Oslo. Øl har en lang historie og har et stort spenn i både farge, fylde og smak. Øl kan serveres til mange forskjellige matretter, men utgangspunktet for alt øl er det samme: vann, malt, humle og gjær. Gjennom å se denne filmen og jobbe med oppgavene kan du bli bedre kjent med produksjonen og hva som skiller de ulike øltypene.

Oppgaver

  1. Forklar prosessen om brygging av øl, og finn ut hvordan de ulike ingrediensene og metodene påvirker sluttresultatet?
  2. Det er to hovedtyper av øl, undergjæret og overgjæret. Hva er hovedforskjellen på disse metodene og hvilke øltyper kjenner du til som tilhører du de to kategoriene?
  3. Når vi skal servere øl er det viktig og ha riktig og rene glass. Hvordan ivaretar du dette på ditt arbeidssted?
  4. I bedriften du arbeider har dere ulike ølsorter. Sett opp en oversikt over gjæringsmetode, karakteristikk av ølet, hva slags retter som passer til øltypen og i hvilken type glass det bør serveres.

Begreper

Malt – korn, hovedsakelig bygg, som blir spiret, tørket og eventuelt røstet, under spiringen omdannes stivelsen til sukker.

Humle – blomster fra en slyngplante, gir aroma, bitterhet og krydder til ølet.

Mesking – vann og malt varmes opp og mer av stivelsen omdannes til sukker.

Vørter – maltet er fjernet fra og her avgjøres sukkerkonsentrasjonen og den videre alkoholstyrken før humle tilsettes og vørteren kokes videre.

Undergjæring – ølet gjærer langsomt på lav temperatur, ca. 10-13°C.

Overgjæring – ølet gjærer hurtig på høyere temperatur, romtemperatur.

Læreplan

Servitørfaget Vg3/opplæring i bedrift

Drikke, mat og servering

  • Gjøre rede for kvalitet og bruksområder for øl, vin og brennevin og de alkoholfrie alternativene, inkludert kaffe og te.
  • Skjenke drikkevarer og utøve ansvarlig skjenking i henhold til alkoholloven.
  • Presentere og forklare menyer og drikkevarekart.
  • Anbefale drikke og mat i kombinasjon.