Vin

Vin er en levende drikkevare som fremstilles av gjæret druesaft og har ca. 14-15 volumprosent alkohol. Vi har rød, hvit og rosa vin i tillegg til musserende vin og hetvin. Vinens karakter avhenger av druetype, druestokk, jordsmonn, klima, vinifikasjon, lagring og hvordan den blir servert.

Oppgaver

  1. Forklar prosessen om produksjon av vin og hvordan de ulike metodene kan påvirke den ferdige vinen?
  2. Lag en oversikt over de ulike vinene du har i din bedrift med druetyper, karakteristikk, serveringstemperatur, glassvalg og hva slags mat den passer til.
  3. Hva er det viktig å tenke på når du skal sette opp og presentere en vinmeny for ulike gjester?
  4. Lag deg en plan for hvordan du skal arbeide for å øke din kunnskap om vin gjennom læretiden. Hva må du kunne og hvordan skal du lære deg det?

Begreper

Vinifikasjon – hvordan man dyrker druer og lager vin.

Druetyper – det finnes omkring 1000 forskjellige, men det er ca. 100 som hovedsakelig benyttes til produksjon.

Jordsmonn – jorda på det stedet druestokken vokser.

Musserende – vin som inneholder kullsyre som utvikler seg ved annengangs gjæring, på flaske (champagnemetode) eller på fat (cuvee-close metode).

Hetvin – vin som blir tilsatt vinsprit, det skilles mellom naturlig og aromatisert.

Læreplan

  • Gjøre rede for kvalitet og bruksområder for øl, vin og brennevin og de alkoholfrie alternativene, inkludert kaffe og te.
  • Sette opp vinmenyer.
  • Tilberede og servere varme og kalde drikker.
  • Skjenke drikkevarer og utøve ansvarlig skjenking i henhold til alkoholloven.
  • Presentere og forklare menyer og drikkevarekart.
  • Anbefale drikke og mat i kombinasjon.
  • Presentere menyer og vinmeny for gjestene og forklare fagterminologien som benyttes.