SMART > Velferdsteknologi
42,275 visninger
Serie: SMART
-
Smarte klær
12:45
I prosjektet Safe@sea samarbeider SINTEF med Helly Hansen, Sisyfos og flere andre aktører om å lage arbeidsklær for fiskere. Klærne skal ha innebygd elektronikk med nødstopp og alarmknapp som varsler hvis fiskere faller over bord, tekstilene er smussavvisende og selvreparerende og klærne skal ha innebygd liv-vest som gir oppdrift. Vi viser hvordan prosjektet er organisert og finansiert, hvordan teknologien fungerer og veien fra ide til kommersielt produkt.
-
Velferdsteknologi
13:50
Velferdsteknologi kan hjelpe eldre med kognitiv svikt til å klare seg bedre i egen bolig. Filmen viser hvordan livet til eldre kan fortone seg med teknologiske løsninger som fallalarm, GPS-sporing og informasjonsskjermer i boligen. I filmen intervjuer vi ansatte i Bærum kommune som prøver ut denne teknologien, utstyrsleverandøren Abilia og SINTEF, som driver følgeforskning knyttet til hvordan teknologien fungerer for de eldre.
-
Satellitten
12:41
AISSat-1 er en norsk satellitt som overvåker skipstrafikken i norske farvann. Prosjektet er et samarbeid mellom Norsk Romsenter, Forsvarets forskningsinstitutt, Kongsberg Seatex og Kystverket. Vi ser på hvordan satellitten er bygd opp, hvordan den samler inn data, og hvordan data brukes.
-
Keramiske plater
07:07
KeraNor er en liten bedrift i Oslo som arbeider målrettet med forskning og utvikling innen materialteknologi. Blant annet lager KeraNor keramiske plater med ulike egenskaper. Platene kan brukes i flere kommersielle produkter, som for eksempel LED-lamper i biler og katalysatorer for rensing av vann og luft.
-
Vitenskapsteori
13:44
Denne filmen er en kort introduksjon til temaet vitenskapsteori. Den tar for seg hovedtrekk i hvordan vitenskapelige tenkemåter har utviklet seg opp gjennom tidene og hvilken rolle teknologien rolle har spilt i denne utviklingen. Nøkkelord for filmen er observasjon, hypoteser, induksjon, falsifisering, hypotetisk-deduktiv metode, fagfellevurdering og paradigmeskifte.
Beskrivelse
Velferdsteknologi kan hjelpe eldre med kognitiv svikt til å klare seg bedre i egen bolig. Filmen viser hvordan livet til eldre kan fortone seg med teknologiske løsninger som fallalarm, GPS-sporing og informasjonsskjermer i boligen. Den tar opp både etiske og teknologiske utfordringer. I filmen intervjuer vi ansatte i Bærum kommune som prøver ut denne teknologien, utstyrsleverandøren Abilia og SINTEF, som driver følgeforskning knyttet til hvordan teknologien fungerer for de eldre.
Oppgaver
Oppgaver før du ser filmen
- Hva vil det si å ha kognitiv svikt? Bruk gjerne Internett til å finne en forklaring.
- På hvilke måter tror du teknologi kan hjelpe eldre med kognitiv svikt til å klare seg bedre i egen bolig?
Oppgaver til filmen
- Forklar hva som menes med velferdsteknologi.
Lag en oversikt over utfordringer i eldreomsorgen og teknologiske løsninger ved å fylle ut tabellen under. Ta med utfordringer som kognitiv svikt, fall, ensomhet og oppsporing av eldre.Utfordringer i eldreomsorgenTeknologiske løsningerBeskrivelse av hvordan teknologien fungerer. . . . . . . . . . . . . . . . . . - Hvilke vansker kan eldre med kognitiv svikt oppleve når de skal ta i bruk velferdsteknologi?
- SINTEF, Bærum kommune og Abilia har samarbeidet om utprøving av velferdsteknologi.
Hva tror du de ulike partene har bidratt med i prosjektet? - Hvilket synspunkt har Datatilsynet når det gjelder sporingsteknologi?
- Flere kommuner har satt i gang mindre prosjekter med utprøving av velferdsteknologi i boliger for eldre med kognitiv svikt.
- Hva tror du skal til for at velferdsteknologi skal bli mer utbredt?
- Hvilke etiske utfordringer ser du når det gjelder bruk av velferdsteknologi overfor eldre med kognitiv svikt?
- Hvordan tror du disse utfordringene kan løses?
- Hvilken betydning kan bruk av velferdsteknologi ha for samfunnsutviklingen når det gjelder yrker, næringsliv og eldre?
Fordypningsoppgaver
- Framtidens sykepleier trenger trolig andre kunnskaper enn dagens sykepleiere.
Skriv ned noen nye kunnskaper som du tror blir viktige å ha for en sykepleier i 2030. - Nis Peter Nissen, som er direktør for Alzheimerforeningen i Danmark, har sagt: «Velferdsteknologi handler ikke om teknologi, men om mennesker.»
Skriv en kort artikkel med utgangspunkt i dette sitatet. - Flere politikere har engasjert seg i bruken av velferdsteknologi.
- Bruk Internett og finn ut hva slags syn ulike politiske partier har når det gjelder bruk av velferdsteknologi.
- Hvilken betydning tror du politiske avgjørelser har for innføring av velferdsteknologi?
Ressurser
Velferdsteknologi
GPS i beltet gir større frihet
Lite kunnskap om omsorgsteknologi
Jeg vil bo hjemme så lenge jeg kan!
Hjemme hos Fru Paulsen
Denne teknologien kan hjelpe demente
Tid for teknisk omsorg
NOU 2011: 11 Innovasjon i omsorg
Aktuelle yrker og utdannelser
Verferdsteknologi i helse- og sosialtjenestene, videreutdanning
Master i helseinformatikk
Omsorgsteknologi for helsepersonell
Sivilingeniør
Sykepleier
Samfunnsviter
Læreplan
ToF 1
Teknologi, naturvitenskap og samfunn
- drøfte etiske, miljømessige, kulturelle og politiske sider ved teknologisk utvikling
- beskrive prinsipper og virkemåte for noen moderne instrumenter i industri, helsevesen eller forskning, og gjøre rede for nytten og eventuelle skadevirkninger
ToF 2
Den unge forskeren
- gjøre rede for et forskningsprosjekt i en bedrift eller institusjon, og beskrive problemstillinger, organisering, måleutstyr, resultater og finansiering
Forskning, teknologi og samfunn
- gjøre rede for betydningen av naturvitenskapelig forskning og teknologiutvikling for næringsliv og samfunn
- drøfte økonomiske, miljømessige og etiske spørsmål i forbindelse med naturvitenskapelig forskning og teknologiutvikling
Valfaget teknologi i praksis
Undersøkingar
- undersøkje teknologiske produkt og dei vala som er gjorde med omsyn til bruk, tekniske løysingar, funksjonalitet og design
- vurdere teknologiske produkt ut frå brukartilpassing, HMS-krav og miljøtilpassing
Valgfaget forskning i praksis
Idéutvikling
- delta i samtaler om egen og andres utforskning
Helse og oppvekstfag Vg1
Yrkesutøving
- drøfte korleis endringar i samfunnet påverkar yrkesutøvinga i oppvekst-, helse- og sosialsektoren
- diskutere og gi døme på service, etikk og omsorg i oppvekst-, helse- og sosialsektoren
- gjere greie for kvifor det er viktig med heilskapleg og tverrfagleg samarbeid, og gi døme på yrkesgrupper som er med i slikt samarbeid