Filmen i ulike varianter: Engelsk Arabisk Kurdisk Somali Tyrkisk Nynorsk Tekstet bokmål Fettstoffer Filmen handler om mettet fett, enumettet fett og flerumettet fett. Det er med eksempler på matvarer som inneholder mye av de ulike typene fett, og hvilket fett som er sunnest. Oppgaver Hvilken type fett er sunnest? Fett er bygd opp av glyserol og tre fettsyrer. Det er bindingene i fettsyrene som avgjør om det er mettet, umettet eller flerumettet fett. Forklar forskjellen på de tre typene fettsyrer og lag enkle skisser. Skriv et kort innlegg der du beskriver hva slags type fett kostholdet bør inneholde. Bruk fakta fra filmen i innlegget. Beskriv hva som har skjedd når fett er blitt harskt. Praktisk oppgave Gå på kjøkkenet og finn ulike varer som inneholder mye fett. Sorter varene i gruppene mettet, umettet eller flerumettet fett etter hvilke fettsyrer de inneholder mest av. Restaurant- og matfag Koke- og stekemetoder Spilletid: 0:8:55 Mål og vekt Spilletid: 0:9:08 Riktig oppbevaring av mat Spilletid: 0:9:14 Helse og kosthold Spilletid: 0:8:44 Å beskrive mat Spilletid: 0:7:42 Personlig hygiene Spilletid: 0:10:02 Fettstoffer Spilletid: 0:7:22 Avfall og miljø Spilletid: 0:9:23 Bakerens eget språk Spilletid: 0:9:51 Sykdom fra mat og drikke Spilletid: 0:7:53 Begreper Smaksforsterker Mettet fett Enumettet fett Flerumettet fett Bearbeidede kjøttprodukter Magert Margarin Animalsk fett Vegetabilsk fett Harskne Læreplan Vg1 Restaurant- og matfag Råstoff og produksjon gjere greie for råvarer, mat og drikke som inngår i restaurant- og matfaga, næringsinnhald, eigenskapar og bruksområde vurdere kvaliteten på råvarer og produkt, og bruke denne kunnskapen i praktisk arbeid Kosthald og livsstil drøfte samanhengen mellom kosthald, helse og livsstil, og korleis desse faktorane kan påverke folkehelsa Bransje, fag og miljø forstå og bruke relevante faguttrykk som blir nytta i restaurant- og matbransjane