Filmen i ulike varianter: Engelsk Arabisk Kurdisk Somali Tyrkisk Helse og kosthold Filmen handler om sammenhengen mellom kosthold og helse. Det er spesielt fokus på næringsstoffer, betydningen av et balansert kosthold, risikofaktorer for sykdommer og livsstilssykdommer. Oppgaver Forklar begrepet næringsstoffer. Hvilke næringsstoffer kalles ”de energigivende næringsstoffene”? Gi eksempler på matvarer som inneholder mye proteiner, fett og karbohydrater. Hva menes med et balansert kosthold? Hva er livsstilssykdommer? Gi tre eksempler på livsstilssykdommer Hva menes med risikofaktorer når vi snakker om helse og kosthold? Hva sier BMI-tallet oss? Forklar hva type 2-diabetes er og hva det kan føre til. Praktisk oppgave Lag et skjema og skriv opp alt du spiser i et tidsrom du og læreren din blir enig om. Bruk matvaretabellen og finn ut hvilke næringsstoffer du har inntatt og i hvilken mengde. Hva sier resultatet deg? Forklar hvordan kostholdet ditt kan påvirke deg? Restaurant- og matfag Koke- og stekemetoder Spilletid: 0:8:55 Mål og vekt Spilletid: 0:9:08 Riktig oppbevaring av mat Spilletid: 0:9:14 Helse og kosthold Spilletid: 0:8:44 Å beskrive mat Spilletid: 0:7:42 Personlig hygiene Spilletid: 0:10:02 Fettstoffer Spilletid: 0:7:22 Avfall og miljø Spilletid: 0:9:23 Bakerens eget språk Spilletid: 0:9:51 Sykdom fra mat og drikke Spilletid: 0:7:53 Begreper Kosthold Helse Næringsstoffer Karbohydrater Proteiner Fett Balansert kosthold Livsstilssykdommer Mosjon Risikofaktor Overvekt BMI Ressurser Oppgave: Vurder slankeannonser (matportalen.no) Type 2-diabetes (diabetes.no) Næringsstoffene (ndla.no) Helse og livsstil (ndla.no) Læreplan Vg1 Restaurant- og matfag Råstoff og produksjon gjere greie for råvarer, mat og drikke som inngår i restaurant- og matfaga, næringsinnhald, eigenskapar og bruksområde Kosthald og livsstil drøfte samanhengen mellom kosthald, helse og livsstil, og korleis desse faktorane kan påverke folkehelsa Bransje, fag og miljø forstå og bruke relevante faguttrykk som blir nytta i restaurant- og matbransjane