Helse og kosthold

Filmen handler om sammenhengen mellom kosthold og helse. Det er spesielt fokus på næringsstoffer, betydningen av et balansert kosthold, risikofaktorer for sykdommer og livsstilssykdommer.

Oppgaver

  • 1.

    Forklar begrepet næringsstoffer.

  • 2.

    Hvilke næringsstoffer kalles ”de energigivende næringsstoffene”?

  • 3.

    Gi eksempler på matvarer som inneholder mye proteiner, fett og karbohydrater.

  • 4.

    Hva menes med et balansert kosthold?

  • 5.

    Hva er livsstilssykdommer?

  • 6.

    Gi tre eksempler på livsstilssykdommer

  • 7.

    Hva menes med risikofaktorer når vi snakker om helse og kosthold?

  • 8.

    Hva sier BMI-tallet oss?

  • 9.

    Forklar hva type 2-diabetes er og hva det kan føre til.

Praktisk oppgave

  • 1.

    Lag et skjema og skriv opp alt du spiser i et tidsrom du og læreren din blir enig om. Bruk matvaretabellen og finn ut hvilke næringsstoffer du har inntatt og i hvilken mengde. Hva sier resultatet deg? Forklar hvordan kostholdet ditt kan påvirke deg?

Begreper

  • Kosthold
  • Helse
  • Næringsstoffer
  • Karbohydrater
  • Proteiner
  • Fett
  • Balansert kosthold
  • Livsstilssykdommer
  • Mosjon
  • Risikofaktor
  • Overvekt
  • BMI

Læreplan

Vg1 Restaurant- og matfag

Råstoff og produksjon

  • gjere greie for råvarer, mat og drikke som inngår i restaurant- og matfaga, næringsinnhald, eigenskapar og bruksområde

Kosthald og livsstil

  • drøfte samanhengen mellom kosthald, helse og livsstil, og korleis desse faktorane kan påverke folkehelsa

Bransje, fag og miljø

  • forstå og bruke relevante faguttrykk som blir nytta i restaurant- og matbransjane