Filmen i ulike varianter: Engelsk Arabisk Kurdisk Somali Tyrkisk Sykdom fra mat og drikke Filmen handler om hvorfor vi kan bli syke av mat, hvordan mat kan bli bedervet og hvordan vi kan unngå dette. Oppgaver Forklar hva som skjer dersom mat står i romtemperatur over lengre tid. Forklar ordet smittekilde. Forklar hva som menes med vekstvilkårene for bakterier. Forklar forskjellen på matinfeksjon og matforgiftning. Hva er mattilsynets oppgave? Hva er kryssforurensning? Noen bruker utstyr med fargekoder. Hvorfor? Hvordan organiseres systemet med rene og urene soner? Praktisk oppgave Ta to små fiskestykker og pakk dem i plast. Legg det ene på kjøkkenbenken og det andre på kjøling. Sjekk begge fiskestykkene etter et døgn. Bruk sansene og beskriv begge fiskestykkene. Restaurant- og matfag Koke- og stekemetoder Spilletid: 8:55 Mål og vekt Spilletid: 9:08 Riktig oppbevaring av mat Spilletid: 9:14 Helse og kosthold Spilletid: 8:44 Å beskrive mat Spilletid: 7:42 Personlig hygiene Spilletid: 10:02 Fettstoffer Spilletid: 7:22 Avfall og miljø Spilletid: 9:23 Bakerens eget språk Spilletid: 9:51 Sykdom fra mat og drikke Spilletid: 7:53 Begreper Mikroorganisme Smittekilde Vekstvilkår Næring Lett bedervelig Matforgiftning Matinfeksjon Kryssforurensing Grovkjøkken Ressurser Syk av maten (matportalen.no) Mattilsynet Bakterier og andre mikroorganismer (ndla.no) Smittekjeden (ndla.no) Flervalgsoppgaver om mattrygghet og hygiene (ndla.no) Læreplan Vg1 Restaurant- og matfag Råstoff og produksjon Demonstrere rett behandling av råvarer, mat og drikke for å sikre så trygge produkt som mogleg. Oppbevare og emballere mat i samsvar med gjeldande krav. Gjere greie for kva næringsmiddelhygienen har å seie for produksjon og omsetjing av trygg mat. Bruke, reingjere og utføre dagleg vedlikehald av lokale, reiskapar og maskiner som blir nytta i opplæringa. Utføre arbeidet i samsvar med kvalitetsstyringssystem som er etablerte på området. Kosthald og livsstil Drøfte samanhengen mellom kosthald, helse og livsstil, og korleis desse faktorane kan påverke folkehelsa. Bransje, fag og miljø Forstå og bruke relevante faguttrykk som blir nytta i restaurant- og matbransjane.