Filmen i ulike varianter: Engelsk Arabisk Kurdisk Somali Tyrkisk Riktig oppbevaring av mat Filmen handler om oppbevaring av lett bedervelig mat på forskjellige lagre som kjølerom, fryserom og tørrvarelager. I tillegg blir merking av matvarer og begreper som ”siste forbruksdag” og ”best før” gjennomgått. Oppgaver Hvordan kan oppbevaring av mat påvirke kvaliteten? Hvor mange grader skal det være på et kjølerom og hvorfor? Hva menes med lett bedervelige matvarer og hvordan skal de oppbevares? Forklar hva som menes med varerullering? Forklar hvordan du kan oppbevare ytrefilet av okse over lengre tid? Hvorfor har butikker og større bedrifter ofte flere kjølerom og fryserom? Hva er det som kjennetegner et tørrvarelager? Hvor skal disse matvarene oppbevares? Kjølerom, fryserom eller tørrvarelager. Noen av varene kan oppbevares på to forskjellige lagre. Olivenolje Fiskekaker Ytrefilet av okse Ris Poteter Reker i lake Skallreker Mel Sukker Havregryn Tomater Slange agurk Hel makrell Makrell i tomat Noen av varene i tabellen kan oppbevares på to forskjellige lagre, beskriv hvorfor. Når du selv pakker varer for oppbevaring, er det viktig at du merker varen tydelig. Hvordan bør du merke varen? Forklar hva merkingen av følgende varer bør inneholde: Kjøttdeig, ris, pasta, fiskefilet. Hva er forskjellen på siste forbruksdag og best før? Praktisk oppgave Ta to gulrøtter og to agurker. Legg en gulrot og en agurk på kjølerom og en agurk og en gulrot i romtemperatur i en uke. Beskriv kvaliteten på varene etter en uke. Restaurant- og matfag Koke- og stekemetoder Spilletid: 8:55 Mål og vekt Spilletid: 9:08 Riktig oppbevaring av mat Spilletid: 9:14 Helse og kosthold Spilletid: 8:44 Å beskrive mat Spilletid: 7:42 Personlig hygiene Spilletid: 10:02 Fettstoffer Spilletid: 7:22 Avfall og miljø Spilletid: 9:23 Bakerens eget språk Spilletid: 9:51 Sykdom fra mat og drikke Spilletid: 7:53 Begreper Kjølerom Lett bedervelig Varerullering Fryserom Holdbarhet Tørrvarelager Siste forbruksdag Best før Læreplan Vg1 Restaurant- og matfag Råstoff og produksjon demonstrere rett behandling av råvarer, mat og drikke for å sikre så trygge produkt som mogleg oppbevare og emballere mat i samsvar med gjeldande krav utføre arbeidet i samsvar med kvalitetsstyringssystem som er etablerte på området Bransje, fag og miljø forstå og bruke relevante faguttrykk som blir nytta i restaurant- og matbransjane