Sykdom fra mat og drikke

Filmen handler om hvorfor vi kan bli syke av mat, hvordan mat kan bli bedervet og hvordan vi kan unngå dette.

Oppgaver

  • 1.

    Forklar hva som skjer dersom mat står i romtemperatur over lengre tid.

  • 2.

    Forklar ordet smittekilde.

  • 3.

    Forklar hva som menes med vekstvilkårene for bakterier.

  • 4.

    Forklar forskjellen på matinfeksjon og matforgiftning.

  • 5.

    Hva er mattilsynets oppgave?

  • 6.

    Hva er kryssforurensning?

  • 7.

    Noen bruker utstyr med fargekoder. Hvorfor?

  • 8.

    Hvordan organiseres systemet med rene og urene soner?

Praktisk oppgave

  • 1.

    Ta to små fiskestykker og pakk dem i plast. Legg det ene på kjøkkenbenken og det andre på kjøling. Sjekk begge fiskestykkene etter et døgn. Bruk sansene og beskriv begge fiskestykkene.

Begreper

  • Mikroorganisme
  • Smittekilde
  • Vekstvilkår
  • Næring
  • Lett bedervelig
  • Matforgiftning
  • Matinfeksjon
  • Kryssforurensing
  • Grovkjøkken

Læreplan

Vg1 Restaurant- og matfag

Råstoff og produksjon

  • Demonstrere rett behandling av råvarer, mat og drikke for å sikre så trygge produkt som mogleg.
  • Oppbevare og emballere mat i samsvar med gjeldande krav.
  • Gjere greie for kva næringsmiddelhygienen har å seie for produksjon og omsetjing av trygg mat.
  • Bruke, reingjere og utføre dagleg vedlikehald av lokale, reiskapar og maskiner som blir nytta i opplæringa.
  • Utføre arbeidet i samsvar med kvalitetsstyringssystem som er etablerte på området.

Kosthald og livsstil

  • Drøfte samanhengen mellom kosthald, helse og livsstil, og korleis desse faktorane kan påverke folkehelsa.

Bransje, fag og miljø

  • Forstå og bruke relevante faguttrykk som blir nytta i restaurant- og matbransjane.