Å beskrive mat

Filmen handler om hvordan vi beskriver mat gjennom smak, konsistens og presentasjon. Det blir gitt eksempler på hvordan du kan teste smak og konsistens, hvordan en middag bør presenteres på tallerkenen og hvordan matvarer blir presentert i butikken.

Oppgaver

  1. Alle som har et yrke hvor de lager mat er interessert i råvarer av best kvalitet. Beskriv de sansene du kan bruke for å bedømme kvaliteten på råvarene.
  2. Hva menes med konsistens?
  3. Gi eksempler på hvordan konsistens er viktig for å vurdere kvaliteten på en råvare eller et produkt.
  4. Hva vil du legge vekt på når du presenterer en middagsrett på en tallerken?
  5. Smaken varierer fra person til person. Voksne liker gjerne annen mat enn barn. Folk fra forskjellige deler av verden liker ulike råvarer og matretter. Hva tror du er med på å styre smaken vår?

Praktiske oppgaver

  1. Gå på kjøkkenet og velg deg ut en råvare som er pakket inn i emballasje. Beskriv hva slags opplysninger emballasjens ha om råvaren.
  2. Bak skolebrød i ulike størrelser. Hvilke får du solgt først? Hvilken betydning har utseende?
  3. Bland råvarer som smaker surt, salt, søtt og bittert til du syns det er en behagelig smak. Skriv ned navnet og mengden på råvarene du har brukt.

Begreper

Smaksløk
Surt
Søtt
Salt
Bittert
Umami
Balanse
Farin
Konsistens
Presentasjon
Emballasje

Læreplan

Vg1 Restaurant- og matfag

Råstoff og produksjon

  • gjere greie for råvarer, mat og drikke som inngår i restaurant- og matfaga, næringsinnhald, eigenskapar og bruksområde

Bransje, fag og miljø

  • forstå og bruke relevante faguttrykk som blir nytta i restaurant- og matbransjane