Bakerens eget språk

Filmen handler om ulike arbeidsmetoder knyttet til baking. Metodene blir demonstrert og forklart gjennom tydelig bruk av begreper.

Oppgaver

  • 1.

    Hva menes med utmalingsgrad?

  • 2.

    I filmen nevnes siktet hvetemel. Prøv å finn ut hva siktet mel er for noe.

  • 3.

    Hva skjer under elteprosessen?

  • 4.

    Hvilke konsekvenser har det for elteprosessen om du bruker fint eller grovt mel?

  • 5.

    Hvordan kan du sjekke konsistensen på deigen?

  • 6.

    Hva skjer under liggetiden?

  • 7.

    Hva er forskjellen på emne og oppslag?

  • 8.

    Hvorfor er det viktig at emnene veies?

  • 9.

    Forklar begrepet raske.

  • 10.

    Hvilke ingredienser påvirker hevingen?

  • 11.

    Hvorfor er det best å bruke rugmel dersom man skal strø mel over brødet før steking?

  • 12.

    Hvorfor snittes bakst før steking?

  • 13.

    Hva brukes en herteovn til?

  • 14.

    Varme bakevarer pakkes i papir. Hvorfor?

Praktisk oppgave

  • 1.

    Lag en gjærdeig og del den i to. Hev den ene halvdelen i raskeskap og den andre under klede på bakebordet. Beskriv forskjellen på hevingen.

Begreper

  • Utmalingsgrad
  • Elte
  • Liggetid
  • Emne
  • Oppslag
  • Raske
  • Stryke
  • Snitte
  • Herteovn

Læreplan

 Vg1 Restaurant- og matfag

Bransje, fag og miljø

  • forstå og bruke relevante faguttrykk som blir nytta i restaurant- og matbransjane