Bakerens eget språk

Filmen handler om ulike arbeidsmetoder knyttet til baking. Metodene blir demonstrert og forklart gjennom tydelig bruk av begreper.

Oppgaver

  1. Hva menes med utmalingsgrad?
  2. I filmen nevnes siktet hvetemel. Prøv å finn ut hva siktet mel er for noe.
  3. Hva skjer under elteprosessen?
  4. Hvilke konsekvenser har det for elteprosessen om du bruker fint eller grovt mel?
  5. Hvordan kan du sjekke konsistensen på deigen?
  6. Hva skjer under liggetiden?
  7. Hva er forskjellen på emne og oppslag?
  8. Hvorfor er det viktig at emnene veies?
  9. Forklar begrepet raske.
  10. Hvilke ingredienser påvirker hevingen?
  11. Hvorfor er det best å bruke rugmel dersom man skal strø mel over brødet før steking?
  12. Hvorfor snittes bakst før steking?
  13. Hva brukes en herteovn til?
  14. Varme bakevarer pakkes i papir. Hvorfor?

Praktisk oppgave

Lag en gjærdeig og del den i to. Hev den ene halvdelen i raskeskap og den andre under klede på bakebordet. Beskriv forskjellen på hevingen.

Begreper

  • Utmalingsgrad
  • Elte
  • Liggetid
  • Emne
  • Oppslag
  • Raske
  • Stryke
  • Snitte
  • Herteovn

Læreplan

 Vg1 Restaurant- og matfag

Bransje, fag og miljø

  • forstå og bruke relevante faguttrykk som blir nytta i restaurant- og matbransjane