Mål og vekt

Filmen handler om sentrale måleenheter som liter, kilogram og kvart. Dette er målenheter som brukes mye i arbeid med mat og som er viktig for å få til et godt og riktig resultat. Måleenhetene blir forklart og visualisert på en tydelig måte, og vi får høre om forskjellen på oppskrift og resept.

Oppgaver

  • 1.

    Hvorfor er det viktig å være nøyaktig med mål og vekt når du jobber med mat?

  • 2.

    Forklar hva som menes med ingrediens.

  • 3.

    Hvor mange dl er det i en liter?

  • 4.

    Hvor mange desiliter får du når du deler en liter på fire?

  • 5.

    Hvor mange ml er 6 dl?

  • 6.

    Hvor mange gram er det i en kilo?

  • 7.

    Hvor mange cl er det i en liter?

  • 8.

    Regn om denne oppskriften til liter og gram:

    SØT GJÆRDEIG:
    0,5 kg hvetemel
    0,120 kg sukker
    6 dl melk
    0,140 kg margarin
    0,050 kg gjær
    (2 ts kardemomme)

    1. I et kjøttmåltid regner vi 180 gram rått kjøtt per person. Du har en stek på 3,5 kilo. Hvor mange personer er den til?
    2. Når du veier må du ta bort tara, hva er det? Bruk læreboka eller søk på internett for å finne svaret.
    3. Hva er forskjellen på en oppskrift og en resept?

Praktisk oppgave

  • 1.

    Bruk læreboken og finn framgangsmåten for elting av gjærdeig. Bruk oppskriften på søt gjærdeig (som står over). Elt deigen i tre minutter og beskriv konsistensen. Tilsett 500 gram hvetemel og elt 5 minutter til, beskriv konsistensen. Hva har skjedd?

Læreplan

Vg1 Restaurant- og matfag

Råstoff og produksjon

  • følgje og justere reseptar og rekne ut mengder og kostnader

Bransje, fag og miljø

  • forstå og bruke relevante faguttrykk som blir nytta i restaurant- og matbransjane