Personlig hygiene

Filmen handler om personlig hygiene i forhold til arbeid på kjøkken og i bedrifter som arbeider med matvareproduksjon. Det er med eksempel på smittekilder, riktig håndvask, riktig bekledning og inndeling av ren og uren sone på arbeidsplassen.

Oppgaver

  • 1.

    Forklar hva som menes med trygg mat.

  • 2.

    Tegn opp den produksjonslinja du jobber på og beskriv hva som er rene og urene soner.

  • 3.

    Hvilke bestemmelser regulerer den rene sonen? Hvilke krav stilles til din personlige hygiene?

  • 4.

    På hvilken måte er det størst fare for at du kan bringe smittestoffer inn i produksjonslokalene?

  • 5.

    Hva er bakterier? Gi eksempler på noen bakterier du ikke bør finne på et kjøkken.

  • 6.

    Hva er mugg?

Praktiske oppgaver

  • 1.

    Hva er mikroorganismer? Pakk tre laksebiter på tre forskjellige måter – en vakuumpakket – en i plastfilm – en i papir. Oppbevar dem i samme kjøleskap. Hvilken av dem utvikler synlige mikroorganismer først? Forklar hvorfor.

  • 2.

    Ta avtrykk av for eksempel kjøkkenredskaper, arbeidsbenk, nøkler, mynter, rene og urene fingre i hver sin petriskål med agar. Skriv hva slags avtrykk som er tatt på hver petriskål. Sett petriskålene i et varmeskap i noen døgn og se hva som skjer. Forklar hvorfor noen skåler har oppblomstring av mikroorganismer, mens andre ikke har det.

Begreper

  • Personlig hygiene
  • Mikroorganismer
  • Trygg mat
  • Smitte
  • Riktig håndvask
  • Desinfeksjon
  • Ren sone
  • Uren sone

Læreplan

Vg1 Mat- og restaurantfag

Råstoff og produksjon

  • Demonstrere rett behandling av råvarer, mat og drikke for å sikre så trygge produkt som mogleg.
  • Praktisere god produksjonshygiene, godt reinhald og personleg hygiene og gjere greie for kvifor dette er viktig for god produksjonsflyt.
  • Gjere greie for kva næringsmiddelhygienen har å seie for produksjon og omsetjing av trygg mat.
  • Utføre arbeidet i samsvar med kvalitetsstyringssystem som er etablerte på området.

Bransje, fag og miljø

  • Forstå og bruke relevante faguttrykk som blir nytta i restaurant- og matbransjane.