Filmen i ulike varianter: Engelsk Arabisk Kurdisk Somali Tyrkisk Personlig hygiene Filmen handler om personlig hygiene i forhold til arbeid på kjøkken og i bedrifter som arbeider med matvareproduksjon. Det er med eksempel på smittekilder, riktig håndvask, riktig bekledning og inndeling av ren og uren sone på arbeidsplassen. Oppgaver Spørsmål Forklar hva som menes med trygg mat. Tegn opp den produksjonslinja du jobber på og beskriv hva som er rene og urene soner. Hvilke bestemmelser regulerer den rene sonen? Hvilke krav stilles til din personlige hygiene? På hvilken måte er det størst fare for at du kan bringe smittestoffer inn i produksjonslokalene? Hva er bakterier? Gi eksempler på noen bakterier du ikke bør finne på et kjøkken. Hva er mugg? Praktiske oppgaver Hva er mikroorganismer? Pakk tre laksebiter på tre forskjellige måter – en vakuumpakket – en i plastfilm – en i papir. Oppbevar dem i samme kjøleskap. Hvilken av dem utvikler synlige mikroorganismer først? Forklar hvorfor. Ta avtrykk av for eksempel kjøkkenredskaper, arbeidsbenk, nøkler, mynter, rene og urene fingre i hver sin petriskål med agar. Skriv hva slags avtrykk som er tatt på hver petriskål. Sett petriskålene i et varmeskap i noen døgn og se hva som skjer. Forklar hvorfor noen skåler har oppblomstring av mikroorganismer, mens andre ikke har det. Restaurant- og matfag Koke- og stekemetoder Spilletid: 0:8:55 Mål og vekt Spilletid: 0:9:08 Riktig oppbevaring av mat Spilletid: 0:9:14 Helse og kosthold Spilletid: 0:8:44 Å beskrive mat Spilletid: 0:7:42 Personlig hygiene Spilletid: 0:10:02 Fettstoffer Spilletid: 0:7:22 Avfall og miljø Spilletid: 0:9:23 Bakerens eget språk Spilletid: 0:9:51 Sykdom fra mat og drikke Spilletid: 0:7:53 Begreper Personlig hygiene Mikroorganismer Trygg mat Smitte Riktig håndvask Desinfeksjon Ren sone Uren sone Læreplan Vg1 Mat- og restaurantfag Råstoff og produksjon Demonstrere rett behandling av råvarer, mat og drikke for å sikre så trygge produkt som mogleg. Praktisere god produksjonshygiene, godt reinhald og personleg hygiene og gjere greie for kvifor dette er viktig for god produksjonsflyt. Gjere greie for kva næringsmiddelhygienen har å seie for produksjon og omsetjing av trygg mat. Utføre arbeidet i samsvar med kvalitetsstyringssystem som er etablerte på området. Bransje, fag og miljø Forstå og bruke relevante faguttrykk som blir nytta i restaurant- og matbransjane.