Sjømat

Hva er god førstebehandling av fisk? Hvorfor er ubrutt kjølekjede så viktig i sjømatproduksjon? Hvordan kan fisk konserveres og emballeres? Sjømat er en stor og sentral eksportnæring i Norge. Gjennom denne ressursen får du et innblikk i sentrale emner innen sjømatproduksjon.

Sjømat er en film-basert læringsressurs for Vg3 sjømatproduksjon. Målgruppen er først og fremst lærlinger og fagarbeidere innen sjømatnæringen. I tillegg er også restaurant- og matfag i videregående opplæring en relevant målgruppe. Dette materiellet kan blant annet være en god støtte når sjømat er tema for prosjekt til fordypning.

Hovedkjernen i ressursen er 10 korte fagfilmer med tilhørende oppgaver og fagtekster. Alle oppgaver og fagtekster kan lastes ned som PDF.

Mange av stillingene innen sjømatproduksjon er spesialiserte. Denne ressursen tar sikte på å bidra til at lærlinger, fagarbeidere og praksiskandidater får innføringskunnskap og oversikt over en rekke sentrale temaer innen faget.

Læringsressursen er støttet av Utdanningsdirektoratet.

Ressurser

For hver film er det foreslått konkrete internettressurser. Her er noen overordna ressurser:

Bidragsytere

Denne ressursen ble laget i 2013–14 og hadde ikke vært mulig uten faglig støtte fra en rekke samarbeidspartnere. En fag- og referansegruppe har fulgt prosjektet gjennom produksjonen. En stor takk til:

  • Bjørg Samuelsen og Norsk Sjømatsenter
  • Marit Bærøe og Fiskeri- og havbruknæringens landsforening
  • Odd Lennart Blindheim og Fiskerifaglig opplæringskontor i Møre og Romsdal
  • Stig Hammersland og Sandsli videregående skole
  • Hæge Nore, Høgskolen i Oslo og Akershus

Takk også for godt samarbeid med og hjelp fra Brødrene Sperre AS, Epax Norway AS, Fish Me, Hallvard Lerøy AS, Hansens Røkeri AS, Ingmar Bakken, Lerøy Alfheim AS, Lofotprodukt AS, Marine Harvest, Marine Sales, Mattilsynet, Møreforsking, Nippon Art, Nofima, Nordhordland Fisk, Nordlaks Produkter AS, Strømme Throndsen Design, Vartdal plastindustri AS.