Avfall og miljø

Filmen handler om riktig håndtering av avfall. Vi følger prosessen fra matavfall og emballasje blir kildesortert til det gjenbrukes, gjenvinnes eller går til forbrenningsanlegg.

Oppgaver

  • 1.

    Hva er organisk avfall?

  • 2.

    Hva er forskjellen på gjenbruk og gjenvinning?

  • 3.

    Sorter følgende avfall i følgenda kategori. Plast, Papp, Glass og metall, Matavfall, Restavfall eller Gjenbruksstasjoner/ deponi:

    • Appelsinskall
    • Eddikkanne
    • Beinrester
    • Plastfilm
    • Potetskrell
    • Isopor
    • Knust tallerken
    • Glass
    • Engangsbestikk
    • Engangstallerken
    • Tøyserviett
    • Papirserviett
    • Fiskebein
    • Kakesmuler
    • Hermetikkboks
    • Kaffegrut
    • Eggeskall
    • Kjele
    • Stekepanne
    • Elektrisk avfall
  • 4.

    Gi eksempler på nye produkter vi kan få ved gjenvinning av plast, papp, glass og metall, matavfall og restavfall.

  • 5.

    En del avfall sendes til forbrenning. Hvilken fordel har samfunnet av et forbrenningsanlegg

Begreper

  • Avfall
  • Organisk materiale
  • Emballasje
  • Deponi
  • Kildesortering
  • Gjenbruk
  • Gjenvinning
  • Forbrenning
  • Bærekraftig utvikling

Læreplan

Vg1 Restaurant- og matfag

Bransje, fag og miljø

  • forstå og bruke relevante faguttrykk som blir nytta i restaurant- og matbransjane
  • handtere avfall på ein miljømessig forsvarleg måte