Verdien av fisk

Denne filmen tar for seg følgende:

  • Verdikjeder.
  • Reduksjon av svinn.
  • Bruk av bifangsten.
  • Ressursutnyttelse og produktutvikling.
  • Marin ingrediensindustri og verdiskaping.
  • Den kunnskapsbaserte framtiden.

Oppgaver

  • 1.

    Finn ut hvilke verdier det er i eksport av sjømat.

  • 2.

    Gi eksempler på hvordan man prøver å unngå svinn og utnytte biprodukter der du arbeider

  • 3.

    Hvordan ser du på ressursutnyttelsen av norsk sjømat?

  • 4.

    Hvilke argumenter vil du gi for at norsk fisk bør bearbeides i Norge?

  • 5.

    Hvordan kan du som sjømatarbeider påvirke verdikjeden?

  • 6.

    Hva tenker du om bærekraftig utvikling av norsk sjømatproduksjon?

Begreper

Plussprodukter / Biprodukter: Noe som i utgangspunktet er avfallsstoff fra produksjonen av hovedproduktet, får en verdi i ubearbeidet eller bearbeidet form – for eksempel fiskeavfall blir til fiskeolje.

Restråstoff: Det som blir igjen etter at fisken er sløyd og eventuelt filetert: hode, mage, tarm, blod, melke/rogn, ryggbein, spore med mer.

Marin ingrediensindustri: Industri som tar vare på og foredler marint restråstoff som normalt ikke går til konsumprodukter.

Bioprospektering: Bioprospektering er å utnytte gener og biokjemikalier fra naturen til beste for mennesker. Disse kartlegges for å finne ut om de har effekter som for eksempel kan utnyttes i nye medisiner eller til å bedre produkter eller prosesser i næringsmiddelindustri, farmasøytisk eller kjemisk industri.

Læreplan

Sjømathandlarfaget Vg3/opplæring i bedrift

Bransje, bedrift og miljø

  • Drøfte utviklinga og organiseringa av bedrifta og kva rammevilkår og faktorar som kan påverke dei økonomiske resultata.
  • Utføre ressurs- og miljøvennleg handtering av biologisk avfall i tråd med gjeldande regelverk.
  • Gjere greie for rutinar ved utslepp av biologisk materiale og konsekvensane for miljøet.

Sjømathandlarfaget Vg3/opplæring i bedrift

Råstoff og produksjon

  • Behandle og utnytte biprodukt.

Økonomi, sal og marknad

  • Rekne ut produksjonskostnader ut frå reseptar og setje opp ein kalkyle.