Verdien av fisk
Denne filmen tar for seg følgende:
- Verdikjeder.
- Reduksjon av svinn.
- Bruk av bifangsten.
- Ressursutnyttelse og produktutvikling.
- Marin ingrediensindustri og verdiskaping.
- Den kunnskapsbaserte framtiden.
Denne filmen tar for seg følgende:
Plussprodukter / Biprodukter: Noe som i utgangspunktet er avfallsstoff fra produksjonen av hovedproduktet, får en verdi i ubearbeidet eller bearbeidet form – for eksempel fiskeavfall blir til fiskeolje.
Restråstoff: Det som blir igjen etter at fisken er sløyd og eventuelt filetert: hode, mage, tarm, blod, melke/rogn, ryggbein, spore med mer.
Marin ingrediensindustri: Industri som tar vare på og foredler marint restråstoff som normalt ikke går til konsumprodukter.
Bioprospektering: Bioprospektering er å utnytte gener og biokjemikalier fra naturen til beste for mennesker. Disse kartlegges for å finne ut om de har effekter som for eksempel kan utnyttes i nye medisiner eller til å bedre produkter eller prosesser i næringsmiddelindustri, farmasøytisk eller kjemisk industri.