Sporing og merking

Denne filmen viser hvordan sporing kan brukes til å følge et produkt fra råvare til og frem til forbruker og fra forbruker og tilbake til råvareopprinnelsen. Videre viser filmen hvordan informasjonen og utseende på en pakning kan være med å påvirke forbrukeren sitt valg i en kjøpssituasjon, og hvordan vi som forbrukere krever og trenger informasjon gjennom merkingen på ferdig emballerte varer.

Oppgaver

  • 1.

    Hva er forskjellen på merkingen «Best før 15.01.16» og «Siste forbruksdag 15.01.16»?

  • 2.

    Hva kan grunnene være til at det er så viktig å merke matvarer?

  • 3.

    Hva ligger til grunn for at myndighetene stiller strenge krav til sporing?

  • 4.

    Hva synes du er god og dårlig markedsføring av matvarer? Gi eksempler.

Fordypningsoppgaver

  • 1.

    Velg ut et produkt du har produsert og:

    • beskriv produktets egenskaper
    • vurder produktet ut fra forbrukernes krav og behov
    • velg emballasjeløsning egnet for salg
    • lag nødvendig merking til produktet
    • planlegg hvordan du vil markedsføre produktet
    • beskriv hvordan du vil presentere produktet for salg

Ressurser

Mattilsynet
Matlovsforskriften
Matportalen.no – informasjon om mat og helse fra offentlige myndigheter

Læreplan

Matfag Vg2

Råvarer, produksjon og kvalitet

  • vurdere og kontrollere kvaliteten under produksjonsprosessen og i ferdig vare
  • presentere og forklare ein produksjonsprosess
  • klargjere ein maskin eller ei maskinlinje i samsvar med produksjonsbeskrivinga
  • halde ved like og bruke handreiskapar, maskinar og utstyr på ein fagleg korrekt måte
  • gjere greie for hovudprinsippa for automatiserte produksjonsprosessar
  • bruke enkle måle-, styrings- og reguleringsteknikkar i produksjonsprosessen