Brennevin

I denne filmen viser vi litt om brennevin med fokus på bararbeid. Brennevin er alle drikkevarer med mer enn 22 volumprosent alkohol. Brennevin er delt inn i fem hovedgrupper etter hva de er basert på, druebrennevin, fruktbrennevin, kornbrennevin, potetbrennevin og sukkerbrennevin. Ved bararbeid opplever man gleden ved å skape noe, lage og servere drinker til egne gjester.

Oppgaver

  • 1.

    Sett opp en oversikt over de brennevinstypene du kjenner til, beskriv hva de er laget av, farge, lukt, smak og i hvilke drinker de benyttes.

  • 2.

    Når du skal lage ulike drinker trenger du en del forskjellig utstyr, sett opp en liste for utstyr og råvarer du trenger i en bar.

  • 3.

    Lag en oppskriftsbok over de vanligste drinkene med ingredienser og fremgangsmåte.

Begreper

Destillering – varme opp en væske slik at den går over til damp og avkjøle dampen slik at den går over til væske.

Druebrennevin – laget av destillert vin fra druer (hvitvin), de mest kjente typene er konjakk og armagnac.

Fruktbrennevin – lages på destillat av ulik frukt, de mest kjente typene er calvados, grappa, kirsch og enkelte. likører.

Kornbrennevin – lages på destillert bygg eller andre kornsorter, mest vanlig er whisky, vodka og gin.

Potetbrennevin – lages på destillat av potet, mest utbredt i Norden som akevitt.

Sukkerbrennevin – lages av sukkerrør, sukkerroer eller melasse fra disse, mest vanlig er rom.

Shaking – ingrediensene blandes og ristes i en shaker før det siles over i glass.

Røring – ingrediensene røres rolig i ett røreglass før det siles over i glass.

Læreplan

  • Gjøre rede for kvalitet og bruksområder for øl, vin og brennevin og de alkoholfrie alternativene, inkludert kaffe og te.
  • Tilberede og servere varme og kalde drikker.
  • Bruke barutstyr, kalkulere og lage drinker etter nasjonale og internasjonale resepter.
  • Skjenke drikkevarer og utøve ansvarlig skjenking i henhold til alkoholloven.
  • Selge, presentere og servere aperitiff og drinker.
  • Kvalitetssikre mat og drikke som serveres gjestene.