Øl

I denne filmen får du se hvordan øl blir brygget på ett lite bryggeri i Oslo. Øl har en lang historie og har et stort spenn i både farge, fylde og smak. Øl kan serveres til mange forskjellige matretter, men utgangspunktet for alt øl er det samme: vann, malt, humle og gjær. Gjennom å se denne filmen og jobbe med oppgavene kan du bli bedre kjent med produksjonen og hva som skiller de ulike øltypene.

Oppgaver

  • 1.

    Forklar prosessen om brygging av øl, og finn ut hvordan de ulike ingrediensene og metodene påvirker sluttresultatet?

  • 2.

    Det er to hovedtyper av øl, undergjæret og overgjæret. Hva er hovedforskjellen på disse metodene og hvilke øltyper kjenner du til som tilhører du de to kategoriene?

  • 3.

    Når vi skal servere øl er det viktig og ha riktig og rene glass. Hvordan ivaretar du dette på ditt arbeidssted?

  • 4.

    I bedriften du arbeider har dere ulike ølsorter. Sett opp en oversikt over gjæringsmetode, karakteristikk av ølet, hva slags retter som passer til øltypen og i hvilken type glass det bør serveres.

Begreper

Malt – korn, hovedsakelig bygg, som blir spiret, tørket og eventuelt røstet, under spiringen omdannes stivelsen til sukker.

Humle – blomster fra en slyngplante, gir aroma, bitterhet og krydder til ølet.

Mesking – vann og malt varmes opp og mer av stivelsen omdannes til sukker.

Vørter – maltet er fjernet fra og her avgjøres sukkerkonsentrasjonen og den videre alkoholstyrken før humle tilsettes og vørteren kokes videre.

Undergjæring – ølet gjærer langsomt på lav temperatur, ca. 10-13°C.

Overgjæring – ølet gjærer hurtig på høyere temperatur, romtemperatur.

Læreplan

Servitørfaget Vg3/opplæring i bedrift

Drikke, mat og servering

  • Gjøre rede for kvalitet og bruksområder for øl, vin og brennevin og de alkoholfrie alternativene, inkludert kaffe og te.
  • Skjenke drikkevarer og utøve ansvarlig skjenking i henhold til alkoholloven.
  • Presentere og forklare menyer og drikkevarekart.
  • Anbefale drikke og mat i kombinasjon.