Vin

Vin er en levende drikkevare som fremstilles av gjæret druesaft og har ca. 14-15 volumprosent alkohol. Vi har rød, hvit og rosa vin i tillegg til musserende vin og hetvin. Vinens karakter avhenger av druetype, druestokk, jordsmonn, klima, vinifikasjon, lagring og hvordan den blir servert.

Oppgaver

  • 1.

    Forklar prosessen om produksjon av vin og hvordan de ulike metodene kan påvirke den ferdige vinen?

  • 2.

    Lag en oversikt over de ulike vinene du har i din bedrift med druetyper, karakteristikk, serveringstemperatur, glassvalg og hva slags mat den passer til.

  • 3.

    Hva er det viktig å tenke på når du skal sette opp og presentere en vinmeny for ulike gjester?

  • 4.

    Lag deg en plan for hvordan du skal arbeide for å øke din kunnskap om vin gjennom læretiden. Hva må du kunne og hvordan skal du lære deg det?

Begreper

Vinifikasjon – hvordan man dyrker druer og lager vin.

Druetyper – det finnes omkring 1000 forskjellige, men det er ca. 100 som hovedsakelig benyttes til produksjon.

Jordsmonn – jorda på det stedet druestokken vokser.

Musserende – vin som inneholder kullsyre som utvikler seg ved annengangs gjæring, på flaske (champagnemetode) eller på fat (cuvee-close metode).

Hetvin – vin som blir tilsatt vinsprit, det skilles mellom naturlig og aromatisert.

Læreplan

  • Gjøre rede for kvalitet og bruksområder for øl, vin og brennevin og de alkoholfrie alternativene, inkludert kaffe og te.
  • Sette opp vinmenyer.
  • Tilberede og servere varme og kalde drikker.
  • Skjenke drikkevarer og utøve ansvarlig skjenking i henhold til alkoholloven.
  • Presentere og forklare menyer og drikkevarekart.
  • Anbefale drikke og mat i kombinasjon.
  • Presentere menyer og vinmeny for gjestene og forklare fagterminologien som benyttes.